Szövegritmusok – Az E-MIL árkosi írótábora

Szövegritmusok – zene és irodalom. Az Erdélyi Magyar Írók Ligájának XV. írótábora
Árkos, 2016. szeptember 1–4.

 

Szeptember 1-je és szeptember 4-e között az Erdélyi Magyar Írók Ligája ismét megszervezte éves írótáborát Árkoson, az Európai Tanulmányi Központban.

A tábor hívószava idén a „Szövegritmusok” volt, ennek megfelelően az előadások, beszélgetések, lazább esti programok is ezt a jelenséget járták körül, irodalmiság és zeneiség kapcsolatát tematizálták-provokálták.

 

(1. nap, szeptember 1.)

A tábort este 7 órától ünnepélyesen megnyitotta Karácsonyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Írók Ligája elnöke.

A vacsorát követően, este 8 órától Marcsák Gergely énekmondó volt a tábor vendége, aki „Itt kínok laknak meg örömök” – kárpátaljai költők megzenésített versei címmel tartott egyéni zenés estet.

 

(2. nap, szeptember 2.)

A pénteki nap Venczel Péter operaénekes, zeneszerző A librettószöveg és a zene című előadásával indult.

Délután 4 órától Sánta Miriám a rockzene szövegvilágába kalauzolta a hallgatóságot A dalszöveg mint irodalmi alkotás? Lehetséges válaszok egy szubkultúra felől című előadásával.

Egy órával később meghívott, illetve E-MIL-es prózaírók, Tamás Dénes, Shrek Tímea, Tamás Kincső, Balázs K. Attila, Hertza Mikola olvastak fel legfrissebb szövegeikből, Szonda Szabolcs moderálásával.

A vacsorát követően, este 8 órai kezdettel Homonnai-Varga András gitárművész örvendeztette meg közönségét, előadásának címe: A hold alatt.

 

(3. nap, szeptember 3.)

A táborlakók harmadik napja Katona Zs. József egyetemi oktató A kilenc csodaszarvas ihletése: néphagyomány, képzőművészet, zene, film című előadásával indult, reggel 11 órától.

Ezt követően, 12 órai kezdettel Közgyűlésre került sor, melynek keretében az E-MIL jelen lévő tagjai átbeszélhették a szervezet aktuális ügyeit.

Délután 3 órától, a hagyománytól eltérően, nem focimeccsre, hanem egy kiadós lábteniszre került sor az Európai Tanulmányi Központ műfüves pályáján.

Délután 5 órai kezdettel Könczei Árpád táncos, koreográfus, zeneszerző Találkozásaim a költészettel címmel tartott mély merítésű előadást.

A délután/kora este a költőké volt, fél 7-től Gothár Tamás, Balázs Imre József, Varga Melinda és Serestély Zalán olvasott fel munkáiból, Dimény-Haszmann Árpád moderálásával.

Este fél 9-től Márk Attila előadásában hangzottak fel megzenésített versek.

 

(4. nap, szeptember 4.)

Az utolsó nap a táborbontásé volt, a reggelit követően lekerült a banner az Európai Tanulmányi Központ teraszáról, a táborlakók búcsút vettek, szétszéledtek.

 

A táborlakók élete képekben (Dimény H. Árpád fotói):

« 1 of 3 »

 

Az esemény plakátja:

E-MIL tabor 15 plakat 00