Donau Lounge Aradon

nov 5

DONAU LOUNGE ARAD

2019 november 29-3o

 

A folyó, amely elválaszt és összeköt: a Duna. Mindenkinek van emléke róla, vagy legalábbis elképzeljük valahogyan. A Balassi Intézet – Bécsi Collegium Hungaricum (.CHB) által kezdeményezett Donau Lounge – Irodalom és Kultúra a Duna-régió országaiból projekt 2012-ben a Buch Wien nemzetközi könyvvásáron mutatkozott be. Önálló standdal, dizájnnal és kulturális-irodalmi programmal népszerűsítette a dunai országok kulturális együttműködését, a térség sajátosnak mondható szellemiségét és irodalmát. A Donau Lounge jelentős kulturális branddé vált az elmúlt években, amely a régió egyre több könyvvásárán megjelenik – egységes arculattal, de figyelembe véve programjában a helyi jellegzetességeket. A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet 2013-ben vett át szervezését, azóta Marosvásárhelyen, Bukarestben (két alkalomal), Tulceán, Jászvásáron és Kolozsváron mutatta be. Idén november 29–30. között Aradon valósul meg a projekt, írók, költők, szerkesztők, képzőművészek találkozásaként. Meghívottak: Josef Trattner író, képzőművész (Ausztria), Łukasz Galusek, szerkesztő, kulturális menedzser (Lengyelország), Alen Bešić, költő, szerkesztő (Szerbia), Orcsik Roland, író (Magyarország), valamint Pavel Șușara, író, költő, művészettörténész, műkritikus, Radu P. Gheo, író, dramaturg és Karácsonyi Zsolt, író, szerkesztő (Románia).

A Duna-térségben szinte minden nyelv kisebbségi nyelv valamelyik másik országban. Kisebbségi nyelv a német is Magyarországon, Romániában vagy Szerbiában, kisebbségi nyelv a szlovák a Vajdaságban, nem is beszélve olyan országokról, mint Bosznia-Hercegovina. A dunai népek – akár történelmileg vizsgáljuk, akár a mai állapotot vesszük alapul – egyszerre léteztek és léteznek többségként és kisebbségként is, ami talán bonyolult önazonosságukat is meghatározza valamelyest. A Donau Lounge-projekt nem vállalkozhat e komplex kulturális viszonyrendszer bemutatására, de arra igen, hogy néhány példán keresztül fórumot biztosítson a dunai nyelvek, kultúrák és irodalmak párbeszédének. Meghívottaink irodalmi felolvasáson, illetve Duna-régió kerekasztal beszélgetésen vesznek részt, melyek helyszíne az aradi Joy’s Irodalmi kávéház.

Szintén a Donau Lounge keretében kerül sor egy dunai utazásra, a németországi Regensburgtól a Fekete-tengerig, és mindez trombita-muzsika kísérettel. November 30-án, szombaton 19 órától, az aradi Művész moziban vetítjük a Trans-Duna dokumentumfilmet, a rendező Somogyvári Gergő jelenlétében. A Dunán játszódó dokumentumfilm a teherhajósok elszigetelt életmódját mutatja be, miközben megismerhetjük a folyami munkahely természeti és ipari környezetét. Somogyvári Gergő dokumentumfilmjének zenei kíséretét Barabás Lőrinc biztosítja a helyszínen.
2157 folyamkilométer + 10 ország + 2220 tonna áru + 3485 lóerő + 104 perc + 1 trombita