Borcsa János Az idő kihívásai című kötetének bemutatója a magyar széppróza napja alkalmából

február 6, 2024

A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ szervezésében könyvbemutatóra kerül sor a magyar széppróza napja alkalmából 2024. február 15-én, csütörtökön, 18 órakor. Borcsa János Az idő kihívásai című kötetét bemutatja s a szerzővel beszélget Kocsis Károly, a Székely Hírmondó főszerkesztője.

Az irodalomkritikus és -történész Borcsa János ezúttal irodalmi igénnyel készült publicisztikai írásaiból és kisesszéiből állított össze egy kötetnyit, így tehát az

Örökségem címmel 2018-ban ugyancsak a Kriterion Könyvikadó által megjelentetett kötet folytatásának tekinthető a szerző jelen munkája.

Egy meditációra hajló s a moralitást szem előtt tartó szerző reflektál az élet és a létezés mindenkori kérdéseire – amint a címben megfogalmazódott –: az idő kihívásaira. Nyilvánvalóvá teszi, hogy fontosak számára a „hajszálgyökerek”, a felmenői által hordozott erkölcsi értékek, s iránymutatóak bölcsőhelyének, a felső-háromszéki kistérségnek a példaértékű személyiségei, illetve az innen elszármazott s a magyar kultúrát gazdagító tegnapi és mai művészek s tudós értelmiségiek, nemkülönben a magyar irodalom azon alkotói, akik az egyetemesség igényével közelítik sajátos léthelyzetünket. Amikor őket idézi személyes hangú portrék, kisesszék keretében, tulajdonképpen a példa erejével kíván hatni olvasóira. Nem egy esetben nyílt véleményt mond az irodalmi élet alakulásáról is, nem hallgatva el az általa észlelt anomáliákat. Az élet és a közgondolkodás visszásságaitól sem riad vissza a szerző, s ilyen esetekben az irónia és gúny eszközét választja.

Borcsa írásai olvasmányosak, könnyen hozzáférhetőek, mondhatni olvasóbarát módon tárgyalnak súlyos és lényeges kérdéseket.