A hét szerzője: Balázs Imre József

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája folytatja A hét szerzője című sorozatát, amelynek soron következő meghívottja Balázs Imre József költő, szerkesztő, irodalomtörténész. A hét szerzőjével Karácsonyi Zsolt költő, a Helikon főszerkesztője, az E-MIL elnöke beszélget. Közreműködik: Dimény Áron, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze. Beszélgetésüket két részben, április 28-án és április 29-én délután hét órától közvetítjük az E-MIL Facebook- és YouTube-oldalán.

 

Balázs Imre József (Székelyudvarhely, 1976) József Attila-díjas költő, irodalomtörténész, a Korunk főszerkesztő-helyettese. 1998-ban a Romániai Írók Szövetsége és a marosvásárhelyi Látó debüt-díjasa. 1998 óta tanít az egyetem Magyar Irodalomtudományi Tanszékén, 2002–2004 között egyetemi tanársegédként, 2004–2014 közt adjunktusként, jelenleg docensi beosztásban. 1999 óta a kolozsvári Korunk irodalmi és kritikai rovatának szerkesztője, 2008–2012 között a lap főszerkesztője, majd főszerkesztő-helyettese. 2011-ben József Attila-díjjal, 2014-ben Alföld-díjjal, 2020-ban pedig a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai-emléklappal tüntette ki. Legutóbbi kötete Madárábécé címmel jelent meg 2021-ben a csíkszeredai Gutenberg kiadó gondozásában.

 

Korábban Egyed Emese, Szántai János, Lövétei Lázár László, Molnár Vilmos, Serestély Zalán, Szakács István Péter, Balázs K. Attila, László Noémi, Karácsonyi Zsolt, Papp Attila Zsolt, Borsodi L. László, Benő Attila, Cseh Katalin, Vermesser Levente, Horváth Benji, Varga László Edgár, Tamás Kincső, Király László, Szonda Szabolcs, Király Zoltán és Gál Andrea voltak az online sorozat vendégei. Beszélgetésük visszanézhető az E-MIL YouTube-csatornáján, illetve Facebook-oldalán A hét szerzője című lejátszási listában.

 

Az eseménysorozat grafikai arculatát Tibád Eszter és az IDEA Plus műhely készítették, a felvételek és az utómunkálatok a kolozsvári Video Pontes stúdióban valósultak meg. A sorozatot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Az esemény társszervezője a Kolozsvári Állami Magyar Színház.