Apostrof / 30 / Helikon

Idén több erdélyi irodalmi folyóirat ünnepli indulásának 30. évfordulóját.

 

A kerek évfordulóhoz kapcsolódóan a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet több olyan irodalmi rendezvényt is szervez, melynek célja a magyar és román nyelvű folyóirat-párok bukaresti bemutatkozása.

 

Az első eseményre március 9-én, hétfőn 19.00 órától kerül sor, mely alkalommal Ion Vartic, az Apostrof folyóirat alapító szerkesztőjével és Karácsonyi Zsolt, a Helikon folyóirat főszerkesztőjével beszélget Răzvan Voncu, irodalomtörténész, irodalomkritikus, a Román Írószövetség tagja.

 

Az Apostrof egy általános művelődési folyóirat, amely verset, prózát, irodalomkritikát, dokumentumokat, esszét, filozófiai és történelmi tanulmányokat, ankétokat, műfordítást közöl. A hangsúly mégis a kritikán van, hiszen a folyóirat egyik célkitűzése hozzájárulni az önálló kritikai öntudat kialakításához. A folyóirat egyik fontos rovata a „Dosarul”, amelyet hosszú időn át Ion Vartic koordinált, és amelyben nagy terjedelmű szövegeket tesznek közzé egy-egy szerzőről vagy egy-egy konkrét témáról.

 

A Helikon irodalmi folyóirat többrétű feladatot tűzött ki célul, olyan szellemi teret kíván teremteni, amelyben szerkesztők, szerzők, műfordítók, olvasók egyaránt jól érzik magukat. A folyóirat tevékenysége az erdélyi irodalmi történéseket illusztrálja a Kárpát-medencében, de azon túl is. 2006 óta a Helikon a virtuális világban is jelen van a kortárs irodalmi portálként és irodalmi hírportálként egyaránt.

 

87823673_3464652466883306_6464362149157273600_o