Serényen, Kelettől Nyugatig

szept 2

Serényen, Kelettől Nyugatig címmel, 2o19 szeptember 5 és 8 között immáron XVIII. alkalommal szervezi meg írótáborát az Erdélyi Magyar Írók Ligája, ezúttal Kalotaszentkirályon, az Ady Endre Általános Iskolában.
Csütörtökön 19 órakor ünnepélyes megnyitóval indul a tábor, majd az első esti beszélgetés meghívottaival, Csender Leventével és Horváth Benjivel Papp Attila Zsolt beszélget.
A tábor központi témája a múlt század utolsó évtizedének erdélyi folyóirat-irodalma, annak azóta már megszűnt (átalakult) fórumai, ezért a pénteki nap Kuszálik Péter sajtómonográfus bevezető előadásával indul, ezt követik a szerkesztőkkel folytatott beszélgetések – a Zabhegyezőről, az Ifi Fórumról és az Előretolt Helyőrségről György Attilával, Molnár Vilmossal és Sántha Attilával beszélget Zsidó Ferenc, az Árnyékhatárról, az Éberről és az Éneklő borzról Vida Gábort, Vermesser Leventét és Visky Andrást kérdezi Demeter Zsuzsa.
Kora délután Eljövendő történetek címmel zajlik beszélgetés – Erős Kingát Király Zoltán kérdezi. Ezt követően a Serény Múmiáról és a Kelet-Nyugatról Fekete Vincét és Szűcs Lászlót kérdezi Zsidó Ferenc.
Az esti felolvasáson Mărcuțiu-Rácz Dóra és Sánta Miriám beszélgetőtársa Fischer Botond lesz.
A napot a Kalotaszegi zenészek estje zárja. A fellépőket Boros Lóránd mutatja be.
Szombaton délután Árvíz, csókavész címmel zajlik beszélgetés a Sigmond Istvánról illetve Mózes Attiláról szóló monográfiák kapcsán. A monográfiák szerzőit, Demeter Zsuzsát és Antal Balázst Karácsonyi Zsolt kérdezi. A hagyományos focimeccs idén sem marad el, a vers és próza szeminárium résztvevőinek a bemutatkozása sem (a szemináriumokat Horváth Benji és Csender Levente vezeti).
A szombat esti felolvasáson Borsodi L. László, Lövétei Lázár László és Molnár Vilmos beszélgetőtársa Bálint Tamás lesz. A szombati nap és a tábor hivatalos programja Boros Lóránd Én és a hegedűm – Töredékek három erdélyi prímás életéből című dokumentumfilmjének a levetítésével zárul. A film rendezőjével Karácsonyi Zsolt beszélget.