Történet

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája a legjelentősebb határon túli magyar írószervezetként (közel másfélszáz taggal), rendszeresen szervez irodalmat népszerűsítő felolvasóesteket, rendezvénysorozatokat (az E-MIL a Kolozsvári Magyar Napokon, E-MIL tábor, Kolozsvári Kikötő). Rendezvényein rendszeresen lépnek fel ismert és elismert szerzők, miközben a fiatal írók népszerűsítése, a tehetséggondozás is fontos a számunkra.

Az E-MIL szakmai tapasztalatairól elmondható, hogy tevékenysége eredményeként folyamatosan jelen van az összmagyar irodalmi életben, elsősorban erdélyi rendezvényei által, miközben a magyarországi, felvidéki, vajdasági és kárpátaljai rendezvényei is jelzik, hogy a szervezet számára kiemelt jelentőséggel bír az összmagyar irodalom írói és olvasói közötti kapcsolattartás, az ehhez szükséges intézményi háttér biztosítása.

A kiemelt rendezvények, mint az évente megrendezett E-MIL tábor, a Kolozsvári Kikötő, vagy a Kolozsvári Magyar Napokon való hangsúlyos jelenlét mellett, megalakulása óta az E-MIL rendszeresen szervez felolvasó körutakat (Irodalmat a vidéknek program), tehetségkutató pályázatokat; lehetőségeihez mérten, a jelentős európai kulturális terekben is népszerűsíti a magyar, és ezen belül, az erdélyi magyar irodalmat, írókat.

Évente kiosztott díjaival, a más írószervezetekkel, a médiával való folyamatos kapcsolattartás, a világhálón való folyamatos jelenlét által is azt kívánja biztosítani, hogy az erdélyi magyar írók az összmagyar irodalom megbecsült, ismert és elismert tagjainak tekinthessék magukat.