Irodalom és mecenatúra – az Erdélyi Magyar Írók Ligája 21. írótábora

november 18, 2023

Augusztus 31. és szeptember 3. között zajlott az Erdélyi Magyar Írók Ligájának idei írótábora a Szilágy megyei Sztánán. A tábor kiemelt témája az irodalom és a mecenatúra kapcsolata, kapcsolódási lehetőségei voltak.

A tábor csütörtök késő délután kezdődött, megérkeztek az első meghívottak és táborlakók. Az első este általában a megérkezés örömével telik, nem volt ez másképp idén sem.

Botházi Mária, Dimény H. Árpád, Sánta Miriám.

Csütörtök este egy irodalmi program zajlott: az Esti Kör nevű irodalmi felolvasásokat igyekeztünk ezúttal valamilyen koncepció mentén kialakítani. A meghívottak egyik közös nevezője az, hogy sajtóban is dolgoztak, dolgoznak. Az est meghívottjai: Botházi Mária, Dimény H. Árpád, Sánta Miriám. Moderátor: Szántai János.

Egyed Emese.

A tábor második napja (szeptember 1., péntek) a kiemelt téma – mecenatúra és irodalom kapcsolata – egyik előadásával indult. Egyed Emese költő, irodalomtörténész a magyar (és nem csak) irodalomtörténet jeles mecénásairól tartott előadást. Emese egy improvizációs gyakorlatot is tartott az előadás előtt, amelynek során a táborlakóknak mecénásokat, illetve támogatásért folyamodó alkotókat kellett alakítaniuk egy-egy rögtönzött jelenet során.

Mátis Jenő, Koós Ferenc, Nagy Péter.

A pénteki nap a kiemelt témához – mecenatúra és irodalom kapcsolata – fűződő kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott kora délután. A meghívottak: Koós Ferenc vállalkozó és Nagy Péter kiadóigazgató. Moderátor: Mátis Jenő közgazdász.

Szentmártoni János.

Ezt követően Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség korábbi elnöke, a magyar Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkárának előadását hallgathatták meg a táborlakók, a magyarországi állami irodalmi pályázati lehetőségek alakulásáról, jövőjéről.

Karácsonyi Zsolt, Varga László Edgár, Horváth Benji.

A pénteki Esti kör meghívottjai olyan költők voltak, akik a próza műfajában is villogtatták, villogtatják pennáikat: Horváth Benji, Karácsonyi Zsolt és Varga László Edgár. A beszélgetés moderátora Sánta Miriám volt.

Andó Réka, Ferencz-Nagy Zoltán, Lázár Kinga.

A szombati nap az E-MIL közgyűlésével indult, majd a fiatal szerzők felolvasása következett. Három kiváló fiatal tehetség mutatkozott be a táborban: Andó Réka, Ferencz-Nagy Zoltán és Lázár Kinga. Moderátor: Mărcuțiu-Rácz Dóra.

Benkő Levente.

Ebéd után lezajlott a szokásos (nagyon barátságos) asztalitenisz bajnokság, majd a tábor kiemelt témájához kapcsolódó újabb előadás következett. Benkő Levente történész arról beszélt, hogyan alakult át a mecenatúra a kommunista rendszer beköszöntését követően.

Soós Amália, Borsodi L. László, Zsidó Ferenc.

A szombat Esti kör meghívottjai ezúttal olyan költők voltak, akik újabb verseikben a veszteségélményeket és azok feldolgozását járják körül. Felolvastak: Borsodi L. László és Soós Amália. Moderátor: Zsidó Ferenc.

Maksay Ágnes.

Az este irodalmi jellegű filmvetítéssel zárult. Maksay Ágnes Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én… – Petőfi Erdélyben című dokumentumfilmjét nézhették meg a táborlakók. A vetítést beszélgetés követte. A jelen levő alkotókat, Maksay Ágnes rendezőt, László Loránd operatőrt és a film „sztárját”, T. Szabó Leventét Boros Lóránd faggatta.

A vasárnap délelőtt a táborbontás és búcsú jegyében telt. Találkozunk 2024-ben!

Köszönjük a rendezvény főtámogatójának, a Méhes György – Nagy Elek Alapítványnak, hogy az idei E-MIL tábor létrejöhetett! Köszönet továbbá szervezetünk támogatóinak: az RMDSZ-nek, a Communitas Alapítványnak, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek és Kolozsvár önkormányzatának!