Mózes Attila-konferencia Kolozsváron

május 7, 2024

Április 25. és 26. között Mózes Attila életművére fókuszáló konferenciát szervezett a Helikon folyóirat, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság, az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a Bukaresti Egyetem, valamint az Erdélyi Múzeum-Egyesület. A kétnapos rendezvényen magyarországi és erdélyi irodalomtörténészek, különböző folyóiratok, műhelyek szerkesztői tartottak szakmai előadásokat Mózes Attila életművéről. A konferencia programja itt tekinthető meg.

A konferencia keretében Király László Kossuth-díjas költővel, az Utunk és a Helikon volt szerkesztőjével beszélgetett Mózes Attiláról, az íróról és az emberről Szántai János író, költő.

Az Erdélyi Magyar Írók Ligájának szerzői – Antal Balázs, Király Zoltán, László Noémi, Márton Evelin, Vermesser Levente, Vida Gábor és Wirth Imre – Mózes Attila A század hamutartója című írására reflektáltak saját szövegeikkel, amelyeket a Bulgakov Irodalmi Kávéházban olvastak fel.

A konferencia első napján készült fotósorozat (a fotókat Mărcuțiu-Rácz Dóra készítette):

A konferencia második napján készült fotósorozat (a fotókat Mărcuțiu-Rácz Dóra készítette):

A Mózes Attilával 1999-ben, Boros Veronika által a Román Televízió Magyar adása számára készített interjú itt tekinthető meg.

Az Erdélyi Magyar Írók Ligájának támogatói: Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő, Kulturális és Innovációs Minisztérium, Nemzeti Kulturális Alap, Méhes György – Nagy Elek Alapítvány, RMDSZ, Communitas Alapítvány, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.